Mielőtt nagyon belemerülnék a fejtegetésbe, az alábbi lehetőségeket szedtem össze:

  • Műfenyő vétel
  • Vágott fa vásárlása
  • DIY és alternatív karácsonyfák
  • Földlabdás fa
  • Fa bérlés

Ebben a cikkben most szeretnék eltekinteni az anyagi vonzatától az alternatíváknak. Bizonyára mindeki tudja mi fér bele neki, mi éri meg neki.

Talán a legkevésbé jó választás a műfenyő lehet, annak ellenére, hogy mikor divatba jöttek azt hallhattuk róluk, hogy "mennyire jó, nem kell kivágni értük több fát", "nem kell újravenni évente", sajnos ez a kérdés nem ilyen egyszerű. Igaz, hogy ez a fa még sok évig otthonunk és karácsonyaink dísze lesz, de milyen áron? A bolygónknak is örökké a dísze lesz? Míg fel nem találnak egy módot a műanyagok környezetbarát felszámolására, addig biztosan.
Gondoljunk csak bele: Újabb műanyagot (=szemetet) gyártottunk, amely köztudottan káros lehet az egészségre (és nem csak akkor, ha "kikerül" a természetbe) - meddőség, rák, túlsúly stb. 
Sőt, egy új trend is indult, újabb vásárlási-lázat alakított ki, hogy már minden féle színben is elérhetőek, és kb. évente változik mikor melyik a divatos. Ha már van műfenyőnk, a legjobb, amit tehetünk, hogy vigyázunk rá és használjunk ameddig csak lehet!

A műfenyő előtt a legelterjedtebb a vágott fenyő lehetett. Ez legalább egy természetes alternatíva, a fát fel lehet használni karácsony után rengeteg mindenre (barkácsolni valalmit, eltüzelni), és még az illata is jó. Sajnos azonban ezek a fák kivágás után rövidesen meghalnak. Ennek nem sok értelme van ugye? Pár hétig nézegetni, aztán kidobni, elpusztulni kivágni. Jobb helyeken ezt úgy oldják meg, hogy minden kivágott fa helyére ültetnek egy újabbat. Igyekezzünk olyan helyről vásárolni, ahol tudjuk, hogy így járnak el! Lehetne ennél is jobb? Persze!

Választhatunk földlabdás fenyőfát, melyet az ünnepek után elültethetünk a kertben, így mindig lesz egy élő emlékünk a korábbi a karácsonyainkról (mi egyébként pár évvel ezelőtt kezdtük el és mára már hagyomány). Ha van már otthon fánk, akár a kerti fát is díszíthetjük, nem kell teleültetni a kertet feltétlen. Biztos sokan olvassátok ezeket a sorokat panelből, vagy saját kert nélkül és kérdezitek - teljesen jogosan - hogy és nekünk kert nélkülieknek mi marad? Természetesen mindig megkérdezhetitek az ismerőseiteket, családtagokat, hátha örülnének 1 fának (azért ezt érdemes még vásárlás előtt leegyezettni), de az önkkormányzattól, intézményektől, kutyafuttatóktól is érdeklődhettek, vagy egy erdőben is elültethetitek (persze előtte érdeklődjünk a helyi önkormányzattól). A faültetés menetéről itt lehet olvasni.

Következő lépcsőfok - és az általam legideálisabbanak tartott megoldás - a fabérlés. Ez azt jelenti, hogy a kertészetből egy cserepes fával térhetünk haza, a karácsonyi időszakban gyönyörködhetünk benne, majd ha ez az időszak letelt visszavihetjük oda, ahonnan elhoztuk. Cserébe a fa vételi árának 50%-ával egyenlőr levásárolható összeget kapsz a kertészetbe. Ez akár minden évben megismételhető.

Hogyha azonban az örök karácsonyfa a nyerő nálunk, rengeteg DIY - csináld magad karácsonyfa alternatívák és ötletek találhatóak a neten, tényleg csak keresni kell és alkotni. Ha neked is ilyen egydi karácsonyfád van, kérlek mutasd meg, én nagyon kíváncsi vagyok és másokat is inspirálnál vele!

Remélem ezek közül a variációk közül mindenki tud olyat találni, amivel a legjobban tud azonosulni és a legjobban ünnepivé tudja tenni magának a karácsonyt!
Kellemes készülődést kívánok!