Ha teheted mindig váltsd vissza a kiürült tégelyeket, sok helyen még kedvezményt is adnak érte!

Biztos sokan használjátok az illóolajokat DIY - csináld magad receptekhez kozmetikumokban, takarítószerekben, diffúzorhoz, esetleg főzéshez. Ez mind nagyon szuper, természetes, csak éppen nekem nem fért bele a zero-waste, hulladékmentes életmódba. Már régóta és eléggé zavart, hiszen nagy népszerűségnek örvendenek az olajok a közösségi médiában is és valóban nagyszerű hatásuk van, sőt az is csodás, hogy nem műanyagban van, de az üveg sem bomlik ám le, és ezt én úgy tapasztalom sokszor elfelejtjük. Arra, hogy a befőttes üveggel miket lehet csinálni van egy nagyon jó tippem, ha szereted a házi savanyúságokat, nézd meg a videót (persze ezzel az eljárással nem csak savanyút lehet készíteni, de erről majd máskor).

 1. Készíthetsz mini fürdősókat (akár ajándékba is), ha marad egy kevés olaj az üveged alján, szórj bele  natúr fürdősó alapot (pl Parajdi sót), hagyd 2-3 napig pihenni, utána pedig már használhatod is. 
  Késszíthetsz nem mini fürdősót is, tölts meg egy nagyobb edényt (itt a méretek és mennyiségek már tőled függnek) sóval, majd furkáld bele a kiürült üvegeket, néha forgasd át őket, öntsd ki az üvegcsékből a sót a nagy tárolódba, keverd át, töltsd meg a kicsi tégelyt az átkevert sóval. Használd amikor szeretnéd, kevergesd, hetente.

  +1 fürdőbombához is használható ez a só.

 2. Ha szoktál magadnak illóolajokat kikeverni, azt 1 régi, kiürült üvegcsébe is megtehted. Melegvíz és szappan segítségével könnyen eltávolíthatóak a cimkék az üvegekről.

 3. Helyezz az üveged aljára vattakorongot, esetleg valamilyen kisebb (maradék) anyagot, hagyd pár napig a visszazárt üvegben, hogy jól beszívja a maradék olajat és illatokat, majd a kis darabkákat/vattákat ( csipesz segítségévelkönnyen kivehető) helyezd olyan helyre, ahol örülnél egy kis extra aromának. Ez elvégezhető az anyagok nélkül is, a nyitott üveget helyezd a szekrénybe, az meg majd végzi a kis illatosítós dolgát!

 4. Itt az ideje a matractisztításnak és pont van egy kifogyó félben lévő illóolajas üvegcséd? Szuper! Töltsd meg a háromnegyedéig szódabikarbónával, hagyd egy napig pihenni. Oszlasd szét a matracon, kicsit akár kefével be is dolgozhatod. Legalább 1 órát hagyd rajta, majd pórszívózd le és élvezd a felfrissült matracod!

 5. Készíts zero-waste autóillatosítót, az egyik előbbihez hasonlóan, tegyünk valamilyen anyagot, vattát, keményebb papírt a tégelybe, hagyjuk bent legalább pár napig, majd helyezzük el a kocsiban a választott "töltelékünket" vagy akár magát a kiürült üveget is fellógathatjuk, de olyan helyre ahol nem veszélyes semmire és senkire, vagy vonjuk be valami puhával.

 6. Újra használjuk a megtömős technikát, ezesetben olyasmivel töltsük meg az üveget, amit fel tudunk majd porszívózni (vatta, zsepi) hagyjuk az üvegben pár napig, majd szippantsuk fel! Voálá! Porszívózásnál máris illatozik a lakás ( egyébként ezt úgy is csinálhatjuk, hogy a porzsákra vagy bele csepegtetünk.

  +1 Wc papírguriga belsejébe csepegtetve is illatosíthatunk a wc-ben.

  +1+1 a kukánk aljára is helyezhetünk 1 ilyen vattakorongot.

 7. Illatosítsd a hűtőd! Nem vált be a kávé, sem a szódabikarbóna magában? Próbáld ki, hogy feltöltöd szódabikarbónával az egyik tégelyed háromnegyedig, felrázod, majd kupak nélkül behelyezed a hűtőbe. Na hogy tetszik az új illatos hűtő?

 8. Az üres üvegeket mindig használhatjuk dísznek, például virágot is tehetünk bele, dekupázsolhatjuk, használhatjuk világításhoz is: rögítsük egy égősorra az üvegeket, ha szükséges használjunk ragasztópisztolyt. 

 9. Készíthetünk bennük keverékeket és tovább használhatjuk a tégelyeket spricnis (kézfetőtlenítő) vagy golyós tető segítségével is.

 10. Tárolhatunk bennük fogpiszkálót, (különösen jó mentával és szegfűszeggel) fültisztító pálcikát is.

 11. Formabontó karácsonyfa dísznek is jók, ha feldekoráljuk őket és ellátjuk egy akasztóval.

 12. Az üvegek alját, oldalát lefestve, összeragasztva bármilyen dekorációt készíthetünk.

Ha valami kimaradt, vagy jó ötleted támadt ne habozz megosztani velünk! Azt se, ha tetszett ez a cikk!

Ismerkedj meg többi felületünkkel is: Facebook oldal és csoport, Instagram profil és Youtube csatorna.