Ebben az írásban személyes tapasztalataimat, tanácsaimat osztom meg veletek.
Már több éve kelyhezek, de ennél sokkal régebb óta tájékozódom róla.
Az első kelyhem egy organi cup volt, de sajnos a szára kényelmetlennek bizonyult, levágni meg nem mertem. Ezért is váltottam drogériás kehelyre, hát ezt csak abban az esetben használom, ha nincs más... kedvenc, legkényelmesebb darabom a hello cup.
Amit pedig a használatáról tudok mondani:
Nekem a nőgyógyászom véleménye is számított, ő nem látta akadályát sem káros hatását a kelyhezésnek, csak az ő jóváhagyása után kezdtem bele. De persze ez nem minden esetben szükséges.
Először is, fontos tudni menstruáció alatt hol van a méhszájad, ezt reggel és este kell nézni. Az ujjaddal meg kell találd (ha csak nincs olyan magasan, hogy nem éred el) és egy orrvég szerű pontot kell keress.
A méhszájad elhelyezése mellett más kérdésekre is kell tudnod választ adni:
-hüvelyi úton szültél-e?
-sportolsz-e?
-görcsölsz-e menstruáció alatt?
Ha ezekre mind tudod a választ, kezdheted a kehely keresgélést. Biztos tudjátok, hogy van belőle több forma, fazon, méret, szín. A színen kívül minden fontos, ezért is kell megválaszolni a kérdéseket, hogy olyan kelyhet találj, ami kényelmes, nem ereszt, tehát hozzád passzol.
Ha megvan a kehely is - fontos, hogy ne ezen akarja spórolni, igen is vedd meg a jó minőségű, egészségre nem káros, biztonságos kelyhet! Igen, ez egy kisebb befektetés is lehet, de hamar megtérül! NE KÍNAI OLDALAKRÓL SZEREZD BE! - akkor még víz(!) alapú síkosító ajánlott hozzá (dm), hogy könnyebb legyen betenni.
Én c hajtást használok, a kehely széleit és a "bejáratot" érdemes lehet bekenni a síkosítóval.
Természetesen a kelyhezést is higiénikus körülmények között és tiszta kézzel végezd. Saját tapasztalat alapján a kelyhet pont a helyére/ helyéig tudod feltenni. Ha kényelmetlen csinálj pár guggolást, mocorogj kicsit mert lehet a helyére vándorol. A kelyhet sem kellene érezned, ha bent van, ahogy a tampont sem. Ha először próbálkozol kehely használatával jó lehet, ha az első napokban otthon vagy és ki tudod tapasztalni. Ha 2-3 hónap után is kényelmetlennek bizonyul levághatod a kehely szárát vagy ha más a baj, tedd fel csere-bere csoportba és cseréld el vagy add el. (Ezért a tanácsért mindig kikapok, nem is mennék bele feltétlen... Rengetegszer volt ez már téma, nyugodtan olvassátok utána és csak az fogadja meg ezt a tanácsot, aki úgy érzi ez rendben van számára)
A kehely levételét ajánlott kádban/zuhanyzóban végezni. A max 10 óra bent lét után, keresd meg a kehely alját, (ne a szárát, nehogy elszakadjon!) nyomd be, hogy a vákum megszűnjön, nyomd hasból és húzd közben a kelyhet. Így ki kellene jöjjön.
Az első és utolsó használatok előtt mindig fertőtlenítsd forrásban lévő ecetes vízben a kelyhed. Cserék között elég szappannal elmosni.
Csere nem otthon: ha nincs a wc-vel egy légtérben csap. Vigyél magaddal 1 kisüveg vizet. Öblítsd ki vele a kelyhet, majd a csapnál már semmi extra :) simán csak elmosod
Nagyjából ennyi a dolog, de számtalan előnye van. Nem szemetelsz, 10 órán át nincs vele gondod. Nincs zavaró madzag wc-zésnél. Nem érintkezik a véred a kehelyben levegővel, így nem fog megbetegíteni. És meddőséget sem fog okozni, ahogy, a tampont vagy betétnél ennek a lehetősége fennáll.
Anyagilag is megéri, 2-3 hónap után akár már pluszban lehetsz :)
Ha még nem bízol 100% tegyél be egy betétet is.
Remélem segítettem, ha bárkinek van bármi kérdése azt várom, ahogy a kiegészítéseket is :)

Ismerkedj meg többi felületünkkel is: Facebook oldal és csoport, Instagram profil és Youtube csatorna.