Sokunk mumusa, a szükséges rossz: a takarítás. Biztosan nektek is ismerősek, azok a tipikus szagok, amiket egykor én is a tisztaság illataként ismertem… Bolti vegyszerek, erős hatással, talán túl erőssel is. Mindenre van több variáció – jó kis marketing, mi? – felmosáshoz, wc, konyha, higiénikus felülettisztító, gyerekszoba takaraító, fürdőszoba, csempe, csap, bútor. Tényleg szükségünk van ennyi mindenre? Nálad is alig férnek el a szerek és sokszor már azt sem tudod melyik mire való? Szoktál aggódni, hogy mi lesz, ha elfelejted leöblíteni a zuhanyzót és beleállsz? Mi lesz ha egsy kisgyerek vagy háziállat megnyalogat valamit, a frissenmosott padlóról eszik? Tényleg kell kb. kórházi sterilitás otthonra, egészséges embereknek (az persze más, ha éppen most esett túl az egyik családtag egy hányás-hasmenésen, és egyéb komolyabb betegségek esete)? Hallottátok már, hogy egy kis kosz nem árt? Na ez tényleg így van, erősíti az immunrendszert! Nem kell minden bacit elpusztítani, hiszen vannak jó bacik is (fermentáláskor is használunk – más féle – jó bacikat).

Ezután a rengeteg kérdés után, most jöjjön a legfontosabb: szeretnél egyszerűen tiszta környezet- és egészségbarát otthon? Ha a válaszod igen, az alábbi 3 tipp neked szól!

  1. Egy spricnis üveggel sokra mész, kettővel meg mégtöbbre! Én tartok a konyhában és a fürdőben is egyet. Lehetőség szerint üveget válasszunk, lehet sötét is. Az egyiket töltsük meg 4-5dl vízhez 2-3 citromsavval és vízzel. Ezzel a nem műanyag felületeket javsolt tisztítani, ugyanis azokban hosszútávon kárt tehet. Próbáld ki csaptelepeken!

A másik üvegbe, a műanyagaokhoz pedig feketeszappant adok, lanygos vízzel, ebből is 2-3 ek. elegendő. Ennek az illatát meg kellett szoknom, de már jó barátok vagyunk. +1 felmosáshoz is csak ezt teszek a vízbe, ez után aztán bárki nyalogathatja a padlót is kedvére.

  1. Mosószóda, ahogy a nevében is benne van, használhatjuk mosáshoz. Javasolt azonban vízben feloldani, emrt belekövülhet a mosógép adagolójába... Ahány kiló ruha van a gépben, annyi evőkanállal adjunk a mosószódából a rekeszbe vagy a dobba töltve.

Tökéletesen használható tűzhely tisztításhoz, mosogatáshoz, 5liter vízhez 1 evőkanállal adjunk, de mindenképpen viseljünk kesztyűt a mosogatáshoz és öblítsük le citromsavas vízzel az üvegből készült edényeket, poharakat. Aluminiumhoz azonban ne használjuk!

  1. Legyen valalmilyen papírmentes törlő rongyunk, akár házikészítésű is lehet (törölköző, kidobásra szánt ruha), de ma már rengeteg varició érhető el, bambusz és a nem házi kézműves alternatívák is mind tökéletesek. Ez rengeteg mindenre lesz majd használható. Nagyon vízköves csapra, csempére, vizesen és ecetesen jól rátapad, majd azt könnyedén feloldja pár óra alatt. Kiborult valami a konyhában, akkor is szuper ha kéznél vannak, sokkal jobb nedvszívóképességgel rendelkeznek, mind a papír, amivel alig lehet valamit feltötölni, emrt egyből szétmállik. Esztétikusan tárolható például egy fa vagy akaár papírból készült zsebkendős dobozban is. Továbbá, nedves törlőkendőt is készíthetünk hasonló módszerrel, citromsavas vagy ecetes vízet töltsünk félig egy befőttes üvegbe és tegyünk bele annyi ilyen kendőt, amennyit csak tudunk, szükség esetén pedig csak rántsuk elő egyet. Tetejét rázárva bárhol könnyedén tárolható.

Remélem ez a pár tipp segíteni fog elindulni ezen a kihaívásokkal teli, de igazán nemes úton. Sok sikert és kitartást kívánok! Biztosan rengeteget fogtok tanulni, ha ebbe belekezdetek, nem csak magatokról, de a világról. Járjatok nyitott szemmel, érdeklődve, lássátok meg a lehetőségeket a változtatásra, ahol eddig még senki!

Ha valami kimaradt, vagy jó ötleted támadt ne habozz megosztani velünk! Azt se, ha tetszett ez a cikk!

Ismerkedj meg többi felületünkkel is: Facebook oldal és csoport, Instagram profil és Youtube csatorna.