Ebben az irományban próbálom nektek összefoglalni, szerintem mit jelent a környezetbarát életmód, mit foglal magába, miért jó és hogyan lehet csinálni. Szeretném már az elején kiemelni, hogy ezek az én tapasztalataim és véleményem, nincs tökéletes módszer - erre szükség sem - , egyedül az a fontos, hogy aktívan próbálkozzunk. Én tényleg hiszem, hogy minden pici számít és erre nagyon jó példa lehet egy-egy sikeres adománygyűjtés. Úgyhogy már az is jó úton halad, aki egyelőre csak olvas és ismerkedik az alapokkal, hiszen mindenki így kezdi. Legyetek hát erre nagyon büszkék, én szívből gratulálok!

Mi is a környezetbarát életmód? Hogyan lehet "tudatos(abb)an" élni?
Számomra ez rengeteg dolgot foglal magába: környezetvédelem, állatvédelem, természet- és emberbarátiság, fenntarthatóság, ökoszisztéma védelme. Ma már többnyire ismert fogalom lett a zero-waste, azaz hulladékmentesség, vagy akár a műanyagmentesség is. Itt nem csak arról van szó, hogy ne termeljünk szemetet, vagy ne használjunk műanyagot. Sőt, szerintem ez a mai világban már szinte kivitelezhetetlen, gondoljunk csak az orvoslásra, milyen jó, hogy van lehetőség esetleg egy szervet, testrészt pótolni, erősíteni, segíteni... Hétköznapibb példáknál maradva pedig már tudjuk, hogy a számítógép egere, a konyhai eszközeink, nyílászárók, mind-mind legalább részben műanyagok. Valójában ezzel nem is lenne gond, a tartós műanyag nagyszerű alternatíva lehet arra, hogy kevesebb fát vágjanak ki. Az igazi gond az eldobaható/eldobandó, egyszerhasználatos műanyagokból ered, még sajnos akkor is, ha azok újrahasznosíthatóak valamennyiszer.
A környezetbarát életmód egy olyan "műfaj", ami segíti, támogatja az emberek együttélését az állatokkal, természettel. Tanít minket, hogyan gondoskodjunk, spóroljunk, értékeljük, amink van. Szeretetre nevel és nem a kizsigerelésre. A minimalizmust is magába foglalja, hiszen minek 5000 féle bármiből, ha sokkal kevesebb is elég lenne, ráadásul a gyakorlat is ezt mutatja, ha az adott dologból (legyen az ruha, ceruza, kocsi vagy fésű, akármi) a felét nem használuk meglévő készletünknek. Szerencsére már sokat olvashatunk ebben a témában is a kapszula-ruhatárakról vagy a Konmari-módszerről.
A tudatos(abb) élet persze még rengeteg témát érint. Számos megközelítésből kezdhetünk neki, akármivel is tervezzük megtenni az első lépéseket: italod vízre cserélésével és saját kulaccsal; konyhai hulladék csökkentése komposztálással, piacra járással vagy csomagolásmentes boltban vásárlással; vegyszerek kiiktatásával és öko tisztítószerekre váltással vagy saját kezűleg "kutyulással"; de még az étkezés terén is változtathatunk, rengeteg opció áll már rendelkezésünkre a flexiteriánustól kezdve a teljesértékű növényi étrenden át a nyersvegánig, illetve az is tökéletes lehet (vagy egy jó kezdet), ha csak csökkentjük az állati eredetű termékek fogyasztását (akár az élet más terein is, mint például a ruházkodás); továbbá szinte végtelen üzlet van Magyarországon is, ahol nem csak, hogy fenntartható módon juthatunk új ruhákhoz, de még olcsóbb is, igen, ezek a turkálók, és igen otthon, barátok és családtagok (sőt jöhetnek a szomszédok is) között is csereberélhetünk vagy az interneten is eladhatjuk, cserélhetjük már nem kellő ruhadarabjainkat.
Ez a lista még hosszú sorokon át folytatódhatna, de azt hiszem már ez is elég, hogy bepillantást nyerjetek mennyi mindenről van szó. Ez persze ne tántorítson el senkit, sokunknak több év alatt sikerül kikísérletezni és megtalálni a számunkra legjobban működő rendszert, - amiben lehetnek hiányosságok - míg mások hipp-hopp váltottak. Környezetbarátnak lenni nem azt jelenti, hogy ha szomjas vagy és nincs jobb lehetőség, akkor ne vehetnél egy üveg vízet, pont ellenkezőleg: megteheted és utána sem fogja az üveg a természetben végezni, nálad, ameddig lehet kulacsként fog hasznosulni, majd adhatsz neki új funkciót, mosogatószivacs tartóként, végül pedig kerülhet a szelektvbe. Környezetbarátnak lenni azt jeleniti, hogy mindent megteszel, ami erődből és lehetőségeidből kitellik, mindig törekedsz a számodra "helyes" utat követni és lelkiismeretfurdalás nélkül követhetsz el hibákat, melyek által mindig valami újat tanulhatsz. Ez egy hosszú, kalandos folyamat, csalódásokkal teli, mikor látod másokat esetleg mennyire hidegenhagy, amit csinálsz vagy mondasz, míg megint másokat pedig inspirálsz és támogatsz cselekedeteiddel. Ne add hát fel sose, küzdj, hogy büszke legyél magadra, segíts másokat, terelgesd őket, de csak lassacskán, óvatosan...

Végezetül csak annyit, leljétek nagy örömötöket benne. Amikor pedig elakadtok, vagy nehéznek érzitek gondoljatok arra, mennyi mindent megtettetek, elértetek már. Legyetek nagyon büszkék magatokra és mindig emlékezzetek a célra, egy egészséges, fenntartható jövőre! Ha pedig nem találtok megoldást, nincs isnpiráció, nincs kivel megosztani a gondokat, tapasztalatokat e téren, forduljatok sortársaitokhoz a közösségeinkben, például a Facebook csoportunkon keresztül, vagy böngésszétek az oldalunkat, de instagramon és Youtube-on is elérhetőek vagyunk. Ha pedig valamire szükségetek van, látogassatok el üzletünkbe.

Nagyon sok sikert kívánok mindenkinek!