Mit jelent? Ökocímkék, tanusítványok, jelölések. Ismerjük meg a legfontosabbakat, leggyakoribbakat!
A faanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik.


A terméket nem tesztelte állatokon se maga a cég, se a bedolgozó laborok vagy a beszállítók.


Egészséges, ezen felül a fenntartható gazdálkodást támogatjuk általa.

Ökológiai gazdálkodásból származó termékek.

A csomagolásra befizették a megfelelő díjat a nemzeti csomagoláshasznosító szervezetnek, hogy az elvégezze a termékek csomagolásának visszagyűjtését, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását. Tehát a jel nem azt jelenti, hogy a termék környezetbarát!

Biotermékeken szerepel, melyek amely teljes egészében megfelelnek az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének, és az uniós tagállamokból származnak.

A termékek környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja.


Környezetre veszélyes.


A „tiszta ruha” vagy „tiszta divat” termékei környezeti és társadalmi szempontból is teljesítik a fenntarthatósági követelményeket. Környezeti szempontból biogazdálkodást, társadalmi szempontból a fair trade elveinek való megfelelést jelenti.

Magyar termelők használhatják, akiknek Magyarországon nevelt és feldolgozott  baromfiból készült termékeik megfelelnek a hatályos magyar és uniós jogszabályokon túl, a védjegy szabályzata által előírt minőségbiztosítási szabályoknak is.


Ezzel ellátott termék végleges formáját Magyarországon nyerte, és a hazai forgalomba hozatal előtt más országban nem került forgalomba.


Természetes állapotukban meghagyott, kíméletesen feldolgozott élelmiszerek előállítása.


Fenntartható módon művelt erdőkből származó termékek.


A széndioxid-csökkentő címke nyilvános kötelezettségvállalás arra vonatkozóan, hogy egy termék vagy szolgáltatás szén-dioxid-kibocsátását megmérik és hitelesítik, és a termék vagy szolgáltatás tulajdonosa elkötelezte magát a lábnyom csökkentése érdekében a következő két évben.


Természetes alapanyagokat használnak. A BDIH "Certified Natural Cosmetics" pecséttel ellátott termékek gyártói természetes alapanyagokat, például növényi olajokat, zsírokat és viaszokat, növényi kivonatokat, illóolajokat és aromás anyagokat használnak ellenőrzött biológiai művelésből vagy ellenőrzött biológiai vad gyűjtésből.A nyersanyagok gondos kiválasztása mellett fontos szerepet játszik az egyes termékek ökológiai hatása.


Méltányos árakon, tisztességes munkakörülmények között lett előállítva, valamint kiegyensúlyozott kereskedelmi feltételeken alapuló gazdasági kapcsolatot is takar a fejlődő országok dolgozói és gazdálkodói között. A Max Havelaar Alapítvány minőségi címkét adományoz azoknak a termékeknek, amelyeket a tisztességes kereskedelem elveinek megfelelően állítottak elő. A tisztességes kereskedelem révén hozzájárul a hátrányos helyzetű régiók kistermelői és mezőgazdasági munkásainak élet- és munkakörülményeinek javításához. A Max Havelaar Alapítvány a Fairtrade Labeling Organizations International (FLO) tagja, és megfelel a Fairtrade nemzetközi szabványainak.


Társadalmilag és környezetileg felelős feltételeket garantál a világ virágtermelésében.


Tisztességes körülmények állatoknak, alkalmazottaknak, fogyasztóknak.


Újrahasznosított tartalom megjelenítésére használt általános szimbólum; néha arra is utalnak, hogy a termék újrahasznosítható.


100%-ig széndioxid semleges termék.


Források:
http://okopack.hu/hu/magyarorszagon-hasznalatos-okocimkek-gyujtemenye/
http://www.ecolabelindex.com/ecolabels/
https://alternativenergia.hu/ime-a-legfontosabb-okocimkek-amelyekre-erdemes-2019-ben-is-odafigyelni/84040