Környezetbarát Életmód

person-holding-blue-menstrual-cup-3683078

Intimkehely: tapasztalatok és tanácsok

Hulladékmentes menstruáció többször használatos eszközök segítségével.

Ebben az írásban személyes tapasztalataimat, tanácsaimat osztom meg veletek.
Már több éve kelyhezek, de ennél sokkal régebb óta tájékozódom róla.
Az első kelyhem egy organi cup volt, de sajnos a szára kényelmetlennek bizonyult, levágni meg nem mertem. Ezért is váltottam drogériás kehelyre, hát ezt csak abban az esetben használom, ha nincs más… kedvenc, legkényelmesebb darabom a hello cup.
Amit pedig a használatáról tudok mondani:
Nekem a nőgyógyászom véleménye is számított, ő nem látta akadályát sem káros hatását a kelyhezésnek, csak az ő jóváhagyása után kezdtem bele. De persze ez nem minden esetben szükséges.
Először is, fontos tudni menstruáció alatt hol van a méhszájad, ezt reggel és este kell nézni. Az ujjaddal meg kell találd (ha csak nincs olyan magasan, hogy nem éred el) és egy orrvég szerű pontot kell keress.
A méhszájad elhelyezése mellett más kérdésekre is kell tudnod választ adni:
-hüvelyi úton szültél-e?
-sportolsz-e?
-görcsölsz-e menstruáció alatt?
Ha ezekre mind tudod a választ, kezdheted a kehely keresgélést. Biztos tudjátok, hogy van belőle több forma, fazon, méret, szín. A színen kívül minden fontos, ezért is kell megválaszolni a kérdéseket, hogy olyan kelyhet találj, ami kényelmes, nem ereszt, tehát hozzád passzol.
Ha megvan a kehely is – fontos, hogy ne ezen akarja spórolni, igen is vedd meg a jó minőségű, egészségre nem káros, biztonságos kelyhet! Igen, ez egy kisebb befektetés is lehet, de hamar megtérül! NE KÍNAI OLDALAKRÓL SZEREZD BE! – akkor még víz(!) alapú síkosító ajánlott hozzá (dm), hogy könnyebb legyen betenni.
Én c hajtást használok, a kehely széleit és a “bejáratot” érdemes lehet bekenni a síkosítóval.
Természetesen a kelyhezést is higiénikus körülmények között és tiszta kézzel végezd. Saját tapasztalat alapján a kelyhet pont a helyére/ helyéig tudod feltenni. Ha kényelmetlen csinálj pár guggolást, mocorogj kicsit mert lehet a helyére vándorol. A kelyhet sem kellene érezned, ha bent van, ahogy a tampont sem. Ha először próbálkozol kehely használatával jó lehet, ha az első napokban otthon vagy és ki tudod tapasztalni. Ha 2-3 hónap után is kényelmetlennek bizonyul levághatod a kehely szárát vagy ha más a baj, tedd fel csere-bere csoportba és cseréld el vagy add el. (Ezért a tanácsért mindig kikapok, nem is mennék bele feltétlen… Rengetegszer volt ez már téma, nyugodtan olvassátok utána és csak az fogadja meg ezt a tanácsot, aki úgy érzi ez rendben van számára)
A kehely levételét ajánlott kádban/zuhanyzóban végezni. A max 10 óra bent lét után, keresd meg a kehely alját, (ne a szárát, nehogy elszakadjon!) nyomd be, hogy a vákum megszűnjön, nyomd hasból és húzd közben a kelyhet. Így ki kellene jöjjön.
Az első és utolsó használatok előtt mindig fertőtlenítsd forrásban lévő ecetes vízben a kelyhed. Cserék között elég szappannal elmosni.
Csere nem otthon: ha nincs a wc-vel egy légtérben csap. Vigyél magaddal 1 kisüveg vizet. Öblítsd ki vele a kelyhet, majd a csapnál már semmi extra 🙂 simán csak elmosod
Nagyjából ennyi a dolog, de számtalan előnye van. Nem szemetelsz, 10 órán át nincs vele gondod. Nincs zavaró madzag wc-zésnél. Nem érintkezik a véred a kehelyben levegővel, így nem fog megbetegíteni. És meddőséget sem fog okozni, ahogy, a tampont vagy betétnél ennek a lehetősége fennáll.
Anyagilag is megéri, 2-3 hónap után akár már pluszban lehetsz 🙂
Ha még nem bízol 100% tegyél be egy betétet is.
Remélem segítettem, ha bárkinek van bármi kérdése azt várom, ahogy a kiegészítéseket is 🙂

Ismerkedj meg többi felületünkkel is: Facebook oldal és csoport, Instagram profil és Youtube csatorna.

Kapcsolódó termékek

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes szállítás

15.000 Ft feletti vásárlás esetében a házhoz szállítás ingyenes! 8000 Ft felett pedig csomagautómatába.
Egyedül nem jön ki az összeg? Szólj a barátaidnak, és rendeljetek együtt, így a szállítás okozta környezeti terhelést is csökkenthetitek! 

Bejelentkezés

Regisztráció